Opstelling met archetypen

In het mannenprogramma hebben Minne, Sander en ik genoten van de groep mannen die samen met ons, 4 weken op een andere manier naar zichzelf hebben durven kijken.

Ieder week stond in teken van een thema. Week 1 ging over het verbinden met je purpose en visie voor een prachtig leven.

Week 2 ging over schaduwwerk. Een term die inmiddels vrij bekend is in de psychologie. In ons opzicht is de schaduw (indien compleet onbewust en ongerelateerd) een saboteur die ons vasthoudt in het bekende.

Wij hebben de mannen kennis laten maken met de schaduw (conflicten in henzelf) en de tegenstellingen die in het collectief aanwezig zijn. Schaduwwerk bestaat voor een groot deel uit het vermogen ontwikkelen om deze tegenstellingen te verenigen. Door te leren omgaan met de spanning tussen de twee polen los je de innerlijke strijd in jezelf op en ontstaat er vanzelf een natuurlijke balans.

Wij hebben als voorbeeld de Tiran en de Nice Guy genomen. De mannen hebben gezamenlijk de eigenschappen van deze twee archetypen benoemd. Aan beide kanten zien we zowel positieve als negatieve kanten. Een Tiran heeft contact met zijn agressie, kent een vorm van leiderschap, heeft een bepaalde kracht in zich, kan contact maken met zijn eigen grootsheid en heeft een visie. De Nice Guy is meegaand, kan zich aanpassen, is empatisch, gereserveerd en bescheiden. Beide archetypen zijn vormen van de actieve en passieve schaduw van het volwassen mannelijke.

Het zijn onderontwikkelde vormen van potentiële energie. Een jongetje is een nice guy wanneer hij geen leiding durft te nemen over zijn eigen pad, hoopt gekozen te worden en zich maar zoveel mogelijk aanpast aan de wereld om deze kans te vergroten. De tiran is ook een jongetje dat niet tegen kritiek kan, zichzelf alleen maar gevalideerd wil voelen en op zoek is naar bevestiging omdat hij dit heeft gemist van zijn vader en niet in staat is zichzelf op een gezonde manier te valideren.

Een archetype is een blauwdruk van de menselijke psyche. Deels instinct, deels spiritueel. Deze energieën van de zwakkeling en de tiran komen in ieder cultuur voor en zolang de mensheid bestaat.

Wanneer we een deel afwijzen, wijzen we ook alle potentiële energie en kwaliteiten in dit deel af. We kunnen dus niet meer bij ons eigen vermogen om grootsheid te ervaren wanneer we de tiran helemaal afwijzen in onszelf. Of wanneer we de nice guy afwijzen dan willen we niks te maken hebben met kwetsbaarheid en missen we de verbindende kracht die hier in zit.

Na deze opdracht hebben de mannen gevoeld op welk van deze eigenschappen voor hen persoonlijk de grootste lading zit, afkeer of juist inspiratie. Bijv. de grootsheid van een Poetin, of het wegcijferende van de Nice Guy.

  • Wanneer maak jij jezelf klein?

  • In welke momenten in je leven offer jij jezelf op?

  • En waarom vind je agressie zo afgrijselijk bij andere mensen?

  • Welke dieperliggende kwaliteit huist daarin?

  • Hoe voelt het om agressief te mogen zijn?

Opstelling met de tegenstellingen in jezelf

Met deze lading zijn we een opstelling gaan doen. Twee mannen mochten deze tegenstellingen in zichzelf ervaren. Op welke manier komen ze dit gevoel tegen in hun eigen leven? Wat doet dat met hen, waar kennen ze dit gevoel van? Wat is de eerste herinnering van deze energie? Bijv. als zoon met een afwezige vader, voor je moeder en zusje zorgen en een enorm empatisch vermogen ontwikkelen waardoor je wellicht een groot deel van je eigen authenticiteit hebt opgeofferd. Sta je minder in contact met je agressie, pas je je veel aan aan de omgeving, maar heb je daardoor een onvermogen om je eigen pad te gaan?

Verdedigingen van de psyche en soma

Het werd de groep duidelijk dat er enorm veel verdedingsmechanismen aanwezig zijn die ons beschermen tegen emoties (volgens Jung zijn onze complexen resultaat van onze ervaringen in de kindertijd en zit daar een beeld en een emotie aan vast die deze complexen triggeren). Deze emotie moet gevoeld worden om te kunnen helen. Onze verdedigingen willen ons beschermen tegen de pijn van vroeger. Maar in een groep van mannen kunnen we elkaar steunen om dit met stappen toe te laten. In een veilige omgeving kun je je verdedigingen steeds meer laten zakken en bij het affect (gevoel, emotie) komen. Complexen zijn als het waren delen van onszelf die in onze schaduw verborgen zitten. Heelwording bestaat uit het contact maken met deze delen. De psyche kan ons verder beschermen door het beeld en de emotie los te koppelen. Soms weten we wel dat we een complex hebben, maar kunnen we niet bij het gevoel. Dat zorgt er voor dat we het complex niet kunnen integreren. Pas als het affect gevoeld kan worden, dan is er heling.

De moed van het voelen

Uiteindelijk is het toelaten van gevoel, bijv. het gemis wat je hebt gevoeld aan liefde, enorm kwetsbaar en vergt dat veel moed. Het opstellen helpt om helderheid te krijgen over jouw schaduw. Het innerlijke conflict, de verdedigingen en de weerstand, kan getransformeerd worden door echt in de energie te stappen van de tegenstellingen in jezelf.

Meer weten over onze workshops? In februari start een nieuw 4-weeks programma. Wees er snel bij. Er is ruimte voor 12 mannen.

Vorige
Vorige

De Symbolische reis naar Mordor 🌋

Volgende
Volgende

Archetypen: ben jij een heilige of een zondaar? 🌗