Droom Incubatie (tempelslaap)

Wat is droom incubatie?

Droom incubatie (of tempelslaap) is een techniek om door middel van een droom antwoord te krijgen op een belangrijke vraag. Het is een eeuwenoude methode om heling te vinden. In het oude Griekenland werden zieken en andere hulpbehoevende naar de tempel gebracht en werd gebeden tot de god van de genezing: Asklepios. Het is in diverese culturen terug te vinden. In de Islam bijv. is het niet ongebruikelijk om aan god te vragen of je de persoon met wie je dient te trouwen in je droom mag ontmoeten.
Carl Jung maakte ook gebruik van droom incubatie. De quote van hem links laat dat zien. Volgens hem kunnen we een probleem voorleggen aan de ‘Grote Man’. In Iron John van Robert Bly is dat de wildeman. Een man die in het wild leeft, ongetemd, instinctieef verbonden met de natuur. In de mythe van Iron John (of Ijzeren Hans) zien we dat er een prins is die de hulp nodig heeft van de Wilde Man. De Wilde Man zegt: “je kunt me altijd om hulp vragen.” De prins doet dit bijv. wanneer hij het rijk wilt verdedigen maar slechts een manke pony ter beschikking heeft. De Wilde Man geeft hem niet alleen een sterk paard maar ook een leger dat hem zal helpen om zijn pad te gaan.

Maak jij al gebruik van je innerlijke hulpbronnen? In deze blog leggen we je uit hoe je praktisch gebruik kunt maken van dit eeuwenoude ritueel.

Zoals Freud zei: “Het leven gaat over liefde en werk.”

In de Islamitische cultuur worden vragen gesteld met deze onderwerpen. De vragen worden gericht aan Allah die in de droom beantwoord worden. Bijv. hoe vind ik mijn ideale partner? Wat voor werk past bij mij? 

Ook therapie gaat over het stellen van de juiste vragen. In mannencoaching zien we dit ook. In onze mannengroepen komen we bij elkaar om samen belangrijke vragen te stellen en met creatieve oplossingen te komen op uitdagingen van ons levenspad. Mannen die andere mannen helpen. Vaak nodigen wij in een voorafgaand ritueel ook de wilde man uit of zoals Carl Jung hem noemt: de Grote Man. Als gids op ons pad.

Ook in jou dromen kun je in contact komen met een innerlijke vriend. Een innerlijke broeder die jou wijze raad kan geven.

In de podcast van This Jungian Life vertel Machiel Klerk over zijn boek Dream Guidance. Een mooi boek als je hier meer over wilt weten.

Wat voor vragen stel ik? 

De vraag moet te maken hebben met je individuatie. Je bent op zoek naar creatieve oplossingen van relevante problemen op jouw levenspad.

Een aantal voorbeelden van goede vragen waar je echt mee zit en waar jezelf al moeite in hebt gestoken om een antwoord op te vinden:

  • Waar vind ik mijn thuis?

  • Hoe voel ik me meer thuis in deze wereld?

  • Hoe genees ik mezelf van een bepaalde aandoending?

  • Hoe ga ik om met mijn vaderwond?

  • Hoe kan ik beter gegrond zijn?

Stel open vragen. Geen gesloten vragen. 

Hoe werk ik met een droom?

Een voorbeeld uit de praktijk van een vrouw met een probleem: ik heb last van maagzuur. Hoe komt dit? Waar heb ik hulp bij nodig?

Hoe kan ik mijn maagzuur verhelpen? Wanneer de vrouw de droom incubatie gebruikt heeft ze de volgende droom:

In de droom ontmoet deze vrouw een andere vrouw, deze vrouw zegt dat ze kattenkruid moet nemen. De vrouw denkt dat deze droom en de vrouw in de droom een beetje gek is. 
Ze neemt de droom toch serieus en zoekt het kattenkruid op. Ze maakt hier thee van en dit blijkt vaker gebruikt te worden bij maagzuur klachten. Na een paar weken is het probleem verholpen. 

De droom is geïnteresseerd in het ondersteunen van ons op ons levenspad. 

Het 5 stappen proces van Machiel:

  1. Identificeer het probleem - waar loop je tegenaan in het leven?

  2. Formuleer de juist vraag op de juiste manier (hierover later meer)

  3. Doe een ritueel om deze vraag te bekrachtigen (mediteer bijv. even op deze vraag)

  4. Droom, geef het een paar dagen als er niet direct iets komt

  5. Schrijf je droom direct op, in detail en let met name op je ervaring en gevoelens, reflecteer.

Gevoelens en de ervaring van de droom zijn erg belangrijk. Droomtheorie van Jungianen is niet per se nodig om met dromen te werken. Door gewoon te voelen, te beleven en te reflecteren werk je met je droom.

Machiel maakt het heel erg praktisch. Volgens Machiel is een droom geen brief zoals sommige Jungianen zeggen. De droom is een wereld, je ervaart dingen in deze wereld. Een alternatieve realiteit. Een shamanistische ervaring. Ontmoet je bijv. een krokodil dan is je ervaring met dit symbool het belangrijkste. 

Hoe reageer je op de krokodil? Als je weggrent dan heeft deze ervaring natuurlijk een andere betekenis dan wanneer je knuffelt met de krokodil. Je kunt dus alleen met droomtheorie nooit een droom analyseren. Je hebt de ervaring van de persoon nodig. Welke gevoelens zijn er over deze krokodil? Het stellen van de juiste vragen maakt je gevoel en ervaring duidelijk. 

Om een ‘Jungiaan’ te worden leer je over mythologie, droomsymbolen, je werkt met sprookjes en archetypische verhalen.

Maar je hoeft zeker geen academicus te zijn om met je dromen te werken. 

Jij kent je ervaring, je weet wat je hebt gevoeld in de droom. Wat is je reflectie? 

Houd de droom even vast. Wat gebeurde hier? De meeste dromen laten we snel ontsnappen wanneer we wakker worden en we beginnen aan de dag.

Wil je tips om je dromen beter te onthouden? Lees de 7 tips van ons hier.

Dromen zijn over het algemeen in bijna alle gevallen een spiegel van delen in onszelf. Alle symbolen, karakters en personen zeggen iets over jezelf.

We nemen de krokodil weer even als voorbeeld. De krokodil is een reptiel. Je kunt zeggen dat de droom met instinct te maken heeft omdat het om een ouder deel gaat, een dierlijk deel, een krokodil is een dinosauriër. Zo kunnen we associeren vanuit theorie.

Je kunt met de kennis over symbolen een droom leren begrijpen, maar in het woord grijpen zit vaak ook al het probleem. Het echt grijpen is lastig. Het onbewuste laat zich niet zo makkelijk grijpen. 

Echter droom incubatie levert vaak dromen op die minder symbolisch zijn. Er kunnen duidelijkere antwoorden worden gegeven die alleen door jou kunnen worden geïnterpreteerd.

De volgende quote van Jung geeft aan hoe hij naar de droom kijkt: de 2 miljoen jaar oude man of vrouw die in je leeft. Een oude wijsheid die we zijn verloren.

“Together the patient and I address ourselves to the 2.000.000-year-old man that is in all of us. In the last analysis, most of our difficulties come from losing contact with our instincts, with the age-old unforgotten wisdom stored up in us.” - Carl Jung, NY Times, October 4, 1936

We leren opnieuw relateren aan deze man. Het kan ons zoveel opleveren. Een leven met meer plezier. 

Een groot onderdeel van droom incubatie is de juiste vraag stellen. Percival in de Graal Legende vraagt de juiste vraag. Uiteindelijk geneest dit de gewonde koning. De koning is net als in de droom in de mythe vaak ook een onderdeel van de held zelf. Van het ego (of de droom-ego zoals men de dromer in de droom noemt) de held in de mythe. Percival geneest dus een deel in zichzelf en daarin ook een deel in het geheel. Het hele graalkasteel geneest. Omdat de koning in verbinding staat met zijn koningrijk. Als de koning gewond is dan is het hele rijk niet gezond. Dit is de kracht van goede vragen stellen. Stel jij jezelf wel eens vragen? Een dialoog met je lichaam? Hoe vaak stel je de belangrijke vragen aan je kinderen of je partner?

Net als iedereen moet Percival zijn eigen pad vinden. In dienst van Koning Arthur heeft hij zijn eer bewezen. Daarvoor heeft hij wel zijn moeder verlaten, zijn verloofde en ziet hij zijn moeder niet levend meer terug. Hij heeft offers gemaakt. Nu moet Percival weer in contact komen met zijn hart om de juiste vraag te kunnen stellen. Jungian Analyst Robert A Johnson noemt dit de introverte voelfunctie. We moeten ons kunnen relateren aan onszelf. De kunst van relateren is een vrouwelijk principe. Het is niet meer het dienen van de uiterlijke koning maar de innerlijke koning. Daar gaat de Fisher King over en de Graallegende.

Percival vind zijn weg terug naar het Graalkasteel door advies te krijgen van een oude wijze - een hermit. Een soort shamaan die los van alle Christelijke regels leeft in de natuur. Het is niet langer nodig om validatie na te streven in de buitenwereld voor Percival. Waar het Christelijke bewustzijn op focust. Het lichaam, de innerlijke wereld en het relateren aan jezelf is geen prioriteit. Het dienen van God is het enige wat telt, het naleven van een bepaald eervol bestaan. Regels die opgesteld worden vanuit buiten.

Lees de volgende blog van Sander over het belang van goede vragen stellen. De helden of heldinnenreis gaat vaak over het stellen van de juiste vraag. Zoals Robert A. Johnson noemde het gaat bij mannen over het gewonde introverte voelsfunctie. Hierdoor relateren we ons niet goed aan onze binnenwereld. We stellen bijv. niet de juiste vragen.

Ook in je liefdesrelatie zijn vragen cruciaal. Als man ben je actief in het stellen van de juiste vragen op het juiste moment aan je vrouw. 

Dit zorgt voor een goede intimiteit. Soms ontstaat er een conflict. Er is een intelligente samenwerking nodig tussen jou en je partner en tussen jullie en de wijsheid van binnen. 

Op deze manier bouw je mooie relaties op in het leven. 

bron 1: https://nl.wikipedia.org/wiki/Incubatie_(tempelslaap)

bron 2: This Jungian Life Podcast - aflevering 218

Vorige
Vorige

Wat is een complex?

Volgende
Volgende

Iron John (IJzeren Hans) de wildeman