De Symbolische reis naar Mordor 🌋

"I will take the ring though I do not know the way."

-Frodo, 'The Fellowship Of The Ring'.

In deze post schijnen we licht op de reis van Frodo en hoe we deze kunnen interpeteren vanuit een Jungiaanse lens.

Hoe gaat het met je schaduwwerk? Hoe is het met je eigen symbolische reis naar Mordor? In deze post helpen we je om in 2023 richting te geven aan je eigen schaduwwerk. Er is een reden dat een verhaal als LOTR zo ontzettend populair is. De reis van Frodo raakt een proces in ons. Zo kunnen we deze reis symbolisch bekijken en leren hoe we zelf de ring kunnen vernietigen. 

De symbolische reis naar Mordor

Een prachtige weergave van het individuatieproces, een term in het leven gebracht door Carl Jung. Het is de reis van heelwording en zelfrealisatie waarbij we onze schaduw ontmoeten en uitdagingen aangaan.

Frodo draagt de zware last van de Ring met veel moed. Hij weet de weg niet, en toch voelt hij dat hij de ring moet dragen naar Mordor. 

Frodo draagt de verantwoordelijkheid van zijn eigen schaduw en die van heel Middle Earth op zijn schouders. Hij is puur en jong. Zijn eigen schaduw weegt nog niet zo zwaar, veel mensen kijken weg maar hij niet, hij representeert het goede in de wereld. Sam is zijn gezonde verstand dat altijd in Frodo blijft geloven. Samen gaan zij op reis. 

De Ring is symbool voor de Power Shadow. Een term gebruikt door dieptepsychologen en Jungiaans therapeuten. Het geeft aan dat er altijd een donkere kracht van pure machtslust loert. Als wij als mensen wegkijken en geen licht schijnen op donkere plekken, dan grijpt het zijn kans. 

Hoe voorkomen we dit? Hoe kan jij je steentje bijdragen net als Frodo? Door je eigen symbolische reis naar Mordor te starten. 

De Nazgûl, 9 ringgeesten, slaven van Sauron, ooit de grote koningen van de mensen.

De leiders in LOTR krijgen ringen van macht.

De mensen krijgen er 9. Voor elke grote koning één. 

Door een gebrek aan schaduwwerk hebben ze niet door dat de ringen verbonden zijn aan de ene ring (van Sauron), zo verliezen ze hun menselijkheid (uiteindelijk transformeren de koningen in de Nazgûl) en worden slaven van Sauron. Je ziet in de film dat ze geen gezicht meer hebben, symbool voor het feit dat alle menselijkheid verloren is gegaan.

Macht is altijd verbonden aan de power shadow. Hoewel met macht op zich niks mis is, worden we net als de koningen wel vatbaarder voor de absolute lust van Sauron. 

Wij dienen als mensheid bewustzijn te brengen door schaduwwerk te doen. Dan houden we zicht op wat Sauron (het kwaad) doet en kan hij niet in het donker zijn gang gaan. Als we te diep graven, te behoeftig zijn, teveel willen, dan ontwaken we monsters zoals de Balrog. Het wezen van vuur en schaduw, ontwaakt door de dwergen die te diep graven naar goud en andere edele metalen uit hebzucht. 


De mens moet dus bewustzijn brengen. 

Deel drie van de filmreeks: 'Return of the King', staat hier symbool voor.

Aragorn trouwt met Arwen.

Zij symboliseert de eros, de vrouwelijke eigenschappen (verbinding, compassie, liefde) die we nodig hebben. Samen zijn zij het complete bewustzijn, waar vrouwelijke energie en mannelijke energie in balans is.

We kennen voldoende voorbeelden van de power shadow in onze wereld waar de eros ontbreekt.

De topmanagers van banken in de crisis, politieke leiders die uit zijn op absolute macht etc.

Sam wijkt niet van de zijde van Frodo af en verliest nooit de hoop. Hij is het gezonde verstand, die Frodo helpt de ring te vernietigen.

De reis naar Mordor staat symbool voor het afpellen van verschillende lagen in jezelf en je complexen. Frodo draagt zijn eigen complexen en die van het collectief, naar de oorsprong (Mordor). De enige plek waar deze complexen kunnen worden vernietigd is de bron, waar hij is ontstaan.

De vulkanische berg (Mordor 🌋) staat symbool voor de diepe lagen van ons psyche. Waar archetypen wonen. Puur lava kan worden gezien als pure archetypische energie. De wereld van puur instinct. Waar goed en kwaad verenigt zijn. 

Het gevecht tussen goed en kwaad van de Balrog en Gandalf. Ze komen voort uit dezelfde lijn, dezelfde bron. Gandalf staat voor het principe van individuatie en bewustzijnsontwikkeling. Hij is de drager van het heilige licht van de zon (symbool van bewustzijn). De Balrog noemt Gandalf vuur en schaduw.

De strijd tussen de Balrog en Gandalf is ook een symbool van de strijd tussen goed en kwaad. Zo zien we deze strijd steeds terug in de films van Tolkien. Gandalf en de Balrog zijn overigens verre familie. Ze komen voort uit dezelfde soort. Het goed en kwaad komt uitdezelfde bron. Wanneer het kwaad onderdrukt is, kan het groeien. Er is te weinig bewustzijn. We schijnen geen licht op donkere plekken. Men gaat ervan uit dat Sauron verslagen is. Men gaat door met het comfortabele leventje.

Gandalf is drager van het licht. Hij vernietigt de Balrog. Hij zorgt ervoor dat het kwaad blijft waar het hoort. Gandalf zelf staat symbool voor het individuatieprincipe. Bewustzijn. Lichtbrenger. 

De tijd van de Elven is voorbij zegt Gandalf. Dit staat symbool voor de tijd van het mystieke, het irrationele, en de fantasierijke wereld. De 'oude wereld'. Gandalf geeft aan dat het aan de mensen is om te bepalen wat het lot van de wereld zal zijn. De mensheid is nauw verbonden met bewustzijn. Als mens hebben we een sterke verbinding met logos.

Het is tijd voor meer bewustzijn.

Frodo accepteert zijn lot, ook al vind hij het heel lastig de ring te dragen. Sam zijn gezonde verstand helpt hem en wijkt geen moment van zijn zijde. Hij houdt altijd hoop. Zie dit als je innerlijke stem die in je gelooft.

Door symbolisch naar populaire verhalen te kijken, kunnen we iets zeggen over de psyche van het collectief en wat ons te doen staat.

In het onbewuste wordt iets geraakt.

De reis van Frodo is voelbaar. Het raakt aan een innerlijk proces in ons.

Frodo is nog jong en puur, de kracht van de ring heeft daarom nog niet zo’n vat op hem in het begin. Maar de power shadow groeit en aan het einde van de reis grijpt de ring zijn kans om Frodo in zijn macht te krijgen. De Hobits uit de Shire zijn een beetje wereldvreemd. Ze zijn niet zo onder de invloed van het machtspel in Middle Earth. Ze hebben ook geen ringen gekregen van macht. Ze staan symbool voor het aardse, en het menselijke principe. Ze zijn gegrond met hun grote voeten. We kunnen hieruit leren dat we dicht bij de aarde dienen te blijven. Zo gaan we het beste om met de power shadow. 

In onze jeugd bouwen we de schaduw op. In de schaduw zitten onze complexen. Zo kunnen we bijvoorbeeld bij een afwezige vader, een vadercomplex hebben. We dienen onze complexen niet alleen te begrijpen, maar te ervaren, te voelen, te ontleden en te respecteren. We dienen licht te laten schijnen op onze schaduw. Dan heeft de ring geen grip meer op ons. Dat is de manier om Sauron voor altijd te vernietigen. Hij groeit alleen in kracht als wij wegkijken.

Aragorn bijvoorbeeld heeft een vadercomplex. Zijn vader stierf toen hij 3 jaar was en zijn grootvader is in de ban van de ring geraakt. Hij had de kans om de mensheid te redden. Aragorn identificeert zich met de schaduw van zijn voorouders. We moeten hier naar kijken. Zo kan Aragorn uiteindelijk de Fellowship leiden en koning worden. Dat is zijn individuatieproces. 

Wanneer we wegkijken en geen schaduwwerk doen, groeit de energie in de schaduw. Het wordt gevaarlijker. Dit speelt eigenlijk op verschillende niveau’s, ook in jou als individu. De beste manier om bij te dragen, is om het proces in jezelf onder de loop te nemen.

Het huwelijk tussen Aragorn en zijn Anima, Arwen. De koningin. De oude wereld (van de elven) en de nieuwe wereld (van de mensen) komen samen.

Hoe doe je dit nu in de praktijk?

Een voorbeeld: een client van mij is een hele vriendelijke man. Hij houdt absoluut niet van conflicten. In zijn droom ziet hij een aap die grijpt. Ik vraag hem, als jij die aap bent, wat heb je dan te grijpen?

Extreem vriendelijke mensen hebben moeite met het grijpen van macht, kansen etc.

In zijn werk moet hij leren om nee te zeggen. In zijn relaties gedraagt hij zich vaak passief en een ander moment weer heel dominant en bezitterig. Het zijn uitingen van zijn schaduw. In zijn schaduw zit zijn agressie. Complexen zorgen ervoor dat hij zich passief gedraagt. Uit angst voor afwijzing bijvoorbeeld.

Hij vroeg me wat zijn schaduwwerk nu kan zijn? Ik zei: een stap kan zijn om vaker de waarheid te zeggen. Als je beter in je baan bent dan je collega en die bonus verdient, loop naar je leidinggevende en zeg hem de waarheid. Grijp je kans. Een vriendelijke man die conflicten vermijdt loopt veel kansen mis. In een conflict zit namelijk altijd goud (*als de conflicten constructief worden ingezet).

Ben je heel erg vriendelijk, en zeg je de waarheid niet omdat het wellicht pijn doet bij de ander? Dan kan dit je schaduwwerk zijn.

Dit kan een stap zijn op jouw weg naar Mordor. 

Waar we de complexen blootleggen en terugbrengen naar de bron. 

Vragen die hij zichzelf kan stellen zouden kunnen zijn: wat zou je willen grijpen in 2023? Waar ben je te vriendelijk in je leven? Waar laat je over jezelf heen lopen?

Tip: doe een clearing met een vriend(in) of je relatie. Dit is een ritueel waarin je eerlijk zegt wat er wel en niet werkt in jullie relatie. Zo oefen je om eerlijker te zijn en de waarheid te zeggen.

Het voelt eerst eng, maar is belangrijk schaduwwerk. Ook als dit agressie oproept, of wellicht een conflict veroorzaakt. Ga het aan.

Wil je hier begeleiding bij?

Start dan met een introductiesessie van € 45,- (60 minuten via Zoom).

Let op betaling is vooraf!

*Dit doen we omdat we deze ruimte reserveren en helaas met afzeggingen op korte termijn te maken hebben en no shows.

Heb je hier vragen over of ben je hier niet comfortabel mee, stuur dan even een mailtje. Dan kunnen we best een uitzondering maken en betaal je achteraf. Neem contact op via info@jungiaanse-therapie.nl of 0630974990.

Vorige
Vorige

Purpose & Vitaliteit

Volgende
Volgende

Opstelling met archetypen