Het helen van je innerlijke kind

Het helen van je innerlijke kind kan een krachtige manier zijn om emotionele wonden uit het verleden te genezen en meer vrede, vreugde en vervulling in je leven te brengen. Hieronder vind je enkele stappen die je kunnen helpen bij het helen van je innerlijke kind:

  1. Erken en accepteer dat er pijn en verdriet is in je verleden. Het kan moeilijk zijn om naar deze emoties te kijken, maar het is belangrijk om te begrijpen dat het negeren van deze gevoelens de pijn niet zal laten verdwijnen.

  2. Identificeer de momenten in je verleden waarin je je onveilig, ongelukkig of niet-gehoord voelde. Dit kunnen momenten zijn waarin je gepest werd, geconfronteerd werd met huiselijk geweld, of momenten waarin je ouders afwezig waren.

  3. Breng tijd door met je innerlijke kind. Visualiseer jezelf als kind en praat met dit deel van jezelf. Luister naar de zorgen en angsten van je innerlijke kind en troost het met woorden van liefde en geruststelling.

  4. Geef je innerlijke kind de liefde en aandacht die het nodig heeft. Dit kan betekenen dat je jezelf trakteert op activiteiten die je als kind leuk vond, zoals tekenen, dansen of spelen.

  5. Vergeef de mensen die je pijn hebben gedaan in het verleden. Dit betekent niet dat je hun gedrag goedkeurt, maar het betekent wel dat je de last van wrok en haatgevoelens kunt loslaten.

  6. Werk aan het versterken van je eigen gevoel van eigenwaarde en zelfliefde. Praat vriendelijk tegen jezelf en geef jezelf de steun en aanmoediging die je nodig hebt.

  7. Wees geduldig met jezelf en geef jezelf de tijd om te genezen. Het helen van je innerlijke kind is een proces en het kan tijd en toewijding vergen.

Onthoud dat het helen van je innerlijke kind kan helpen om oude wonden te genezen en je te helpen meer vreugde en vervulling in je leven te vinden. Als je merkt dat je vastzit of hulp nodig hebt bij het helen van je innerlijke kind, overweeg dan om professionele hulp te zoeken.

Hier zijn enkele oefeningen die je kunt proberen om je innerlijke kind te helen:

  1. Schrijf een brief aan je innerlijke kind. Schrijf een brief aan je innerlijke kind waarin je haar/hem vertelt dat je er altijd voor haar/hem zult zijn en dat je van haar/hem houdt. Vertel haar/hem dat ze/hij geliefd en gewaardeerd wordt, en dat het niet haar/zijn schuld is wat er in het verleden is gebeurd. Geef je innerlijke kind de geruststelling die ze/hij nodig heeft en vraag of ze/hij je wilt vergeven.

  2. Visualisatie-oefening. Ga zitten op een rustige plek waar je niet gestoord wordt en sluit je ogen. Visualiseer dat je jezelf als kind ziet en dat je haar/hem omarmt. Zeg tegen haar/hem dat je van haar/hem houdt en dat alles goed zal komen. Stel je voor dat je haar/hem geruststelt en kalmeert.

  3. Innerlijke dialoog. Ga zitten met een pen en papier en stel jezelf voor als je innerlijke kind. Schrijf een dialoog tussen jezelf als volwassene en je innerlijke kind. Laat je innerlijke kind zeggen wat ze/hij voelt en wat ze/hij nodig heeft. Geef haar/hem de geruststelling en steun die ze/hij nodig heeft. Je kunt ook met je dominante hand een vraag stellen en met je zwakke hand een antwoord opschrijven. Bijv. “Hey kleine Tijmen, hoe gaat het met je?” (schrijf je met je dominante hand), het antwoord schrijf je daarna met je zwakkere hand.

  4. Creatieve expressie. Gebruik creatieve expressie, zoals tekenen, schilderen, schrijven of dansen, om je innerlijke kind te helen. Laat je innerlijke kind zich vrij uiten en uitdrukken wat ze/hij voelt. Dit kan je helpen om de emoties die je innerlijke kind heeft vastgehouden los te laten en te verwerken.

Het is belangrijk om te onthouden dat het helen van je innerlijke kind een proces is dat tijd en geduld vergt. Wees vriendelijk en liefdevol voor jezelf en geef jezelf de tijd en ruimte die je nodig hebt om te genezen.

Wij kunnen je helpen bij dit proces. Plan een introductiegesprek in als je meer wilt weten over onze aanpak.

Een introductiesessie kost slechts € 45,-

Vorige
Vorige

Anxiety and Neurosis

Volgende
Volgende

The Superior Function