Carl Jung over Narcisme

Narcissus door Jan Cossiers, 17e eeuw

Carl Jung was een beroemde Zwitserse psycholoog en psychoanalyticus die veel heeft geschreven over narcisme en de psychologische oorzaken ervan. In zijn werk beschouwde hij narcisme als een belangrijk aspect van de menselijke psyche dat voortkomt uit het innerlijke conflict tussen het ego en het onbewuste.

Jung definieerde narcisme als een overdreven belangstelling voor het eigen ego en als een afwijzing van de werkelijkheid buiten zichzelf. Hij beschouwde narcisme als een natuurlijk aspect van de menselijke psyche dat nodig is voor de ontwikkeling van het ego en de persoonlijkheid. Volgens Jung kan een gezond niveau van narcisme helpen bij het opbouwen van zelfvertrouwen, zelfrespect en een gevoel van eigenwaarde.

Maar Jung was ook van mening dat te veel narcisme kan leiden tot problemen in relaties en in de omgang met anderen. Hij beschreef een pathologische vorm van narcisme die hij de 'ego-narcistische fixatie' noemde, waarbij het ego te veel is gehecht aan de eigen identiteit en de werkelijkheid buiten zichzelf afwijst. Dit kan leiden tot een gevoel van superioriteit en minachting voor anderen, en kan een gebrek aan empathie en verbondenheid met anderen veroorzaken.

Jung benadrukte ook het belang van het onbewuste bij de ontwikkeling van het individu. Hij stelde dat een gezonde persoonlijkheid het resultaat is van de integratie van het bewuste en het onbewuste, en dat het onbewuste de bron is van creativiteit, intuïtie en spiritualiteit. Hij zag de ontwikkeling van het individu als een proces van zelfontdekking en zelfontplooiing, waarbij het ego een balans moet vinden tussen het bewuste en het onbewuste om een gezonde persoonlijkheid te ontwikkelen.

Een narcist focust zich teveel op de reflectie die hij krijgt van de buitenwereld. Erkenning. Hij is verliefd op zijn reflectie in het water zoals in de Griekse mythe verteld wordt. De binnenwereld is leeg. Dit veroorzaakt een conflict. Voor een persoon met narcistische kenmerken die hem of haarzelf in de weg zitten zou het erg goed zijn om in dieptetherapie of Jungiaanse therapie te gaan. De binnenwereld dient aandacht te krijgen. De narcist is net als in de mythe niet verliefd op zichzelf (het zelf, de hele persoonlijkheid inclusief alle schaduwdelen) maar vooral verliefd op zijn reflectie die hij terug krijgt uit de buitenwereld. Er is veel schaduw dat weggestopt wordt, schaamte, onzekerheid en vaak ook trauma. Veel onderdrukte emotie. Het lijkt alsof de persoon veel zelfvertrouwen heeft maar een persoon met zo’n fixatie op zijn eigen ego is makkelijk ‘getriggerd’.

Een mannengroep is een goed idee voor een man. Uiteindelijk dienen alle mannen te ontdekken dat zij zelf niet het middelpunt zijn van de wereld. Zoals Percival in de graalmythe ontdekte dat de ego het zelf moet dienen. De vraag die hij aan de zieke koning stelt is: “wie dient de graal”? Dit kan symbool staan voor het feit dat we niet zo gefixeerd moeten zijn op ons ego maar ons zelf moeten dienen. Dit zelf moeten narcistische mensen vaak eerst nog ontdekken en dat start met schaduwwerk.

Wij kunnen je hierbij helpen. In plaats van op zoek te gaan naar labels of diagnoses zien wij je gewoon als mens. Niet als een narcist. Iedereen dient schaduwwerk te doen. Jij ook. Wij ook en het stopt nooit. Wil je hulp bij je proces? Plan dan een introductie in.

Een introductiesessie is slechts € 45,- *beperkt aantal plekken

Vorige
Vorige

No More Mr. Nice Guy

Volgende
Volgende

James Hillman's approach to working with your dreams