Boyz N The Hood - de koning in de praktijk

Boyz N The Hood (1991) is een pijnlijke kijk op het leven van drie jonge jongens die in de jaren tachtig en negentig volwassen werden in South Central Los Angeles. De film behandelt de sociale, economische en culturele kwesties die de jongeren uitdagen en een cultuur van geweld, armoede en misbruik cultiveren. Het script van John Singleton benadrukt de rol van het gezin in de discipline van kinderen en de structuur van hun toekomstige leven. 

De film wordt gezien als een van de belangrijkste ‘coming of age’ films in de jaren 90. Ik raad iedereen deze film van harte aan.

Het verhaal van Tre

Tre is een jongeman die richting zijn puberteit gaat. Zijn moeder weet niet meer wat te doen als Tre weer in een gevecht terecht komt op school. Ze beseft dat Tre bij zijn vader moet gaan wonen omdat alleen hij, Tre kan leren een man te worden. Ik vind dit heel sterk en er zijn psychologen die dit ook bevestigen. Rond de puberteit zouden jongens meer tijd met hun vader moeten doorbrengen. In het geval van gescheiden ouders, zou het slim zijn om de zoon bij de vader te laten wonen. Hedendaagse psychologen raden ook aan dat wanneer vader en moeder gaan scheiden, de afstand niet verder dan 15 minuten uit elkaar zou moeten zijn. Zo kunnen de kinderen hun eigen sociale wereld houden. Ik moest iedere twee naar mijn vader en hierdoor kon ik niet voetballen. Ik werd daarom ook minder vaak opgesteld de zaterdag dat ik wel kon voetballen. Mijn vader woonde te ver en ik moest daarom dingen opgeven. Een zoon zou evenveel tijd met zijn vader moeten doorbrengen. Als dit gebeurt is de kans op een minder goede ontwikkeling veel kleiner en ongeveer hetzelfde als bij gezinnen die intact zijn. 

Tre groeit op in ‘de hood’ van Californië. De film toont de ontwikkeling van de jonge, donkere, mannelijke psyche in deze buurt. Furious Styles is de verantwoordelijke vader en ondanks dat hij als een van de weinige een goede baan en een goede opleiding heeft genoten, is hij in de buurt blijven wonen. Hij dient als voorbeeld en mentor voor vele jonge mannen en maakt zich hard voor een tegengeluid van de ‘witte masculiene wereld’. Tre krijgt de ruimte om zichzelf te ontwikkelen en om te spelen maar dient ook klusjes te doen. Hij mag zijn eigen keuzes maken maar er zijn duidelijk grenzen. Zijn vader leert Tre hoe je om moet gaan met de politie, met racisme en gentrificatie. Furious is tegen geweld en probeert zijn community te onderwijzen wat de gevolgen van de chaos in de buurt zijn. Hij beschermt zijn zoon en heeft contact met zijn instinct. Als er een dief in zijn huis komt, is hij bereid zichzelf en zijn zoon te beschermen. Ik denk dat Furious Style een schoolvoorbeeld is van een man die goed contact heeft met het archetype van de koning. Hij is ‘street smart’ en ‘book smart’, kan geweld gebruiken als het nodig is (krijger), doet zijn eigen onderzoek, heeft discipline en geduld maar kan ook actie ondernemen. Ook maakt hij ruimte voor kwetsbaarheid en intimiteit met zijn zoon. 

Furious is niet zwijgzaam en ook niet naïef. Hij weet dat Tre een jonge man aan het worden is en verkeerd advies krijgt van de straat over sex. Hij is dit voor en is compleet open over seksualiteit (instinct) met zijn zoon. Hij laat hier het archetype van de lover zien. Hij stelt zich open en kwetsbaar op wat veel vaders eng vinden. Hij is niet politiek correct. Hij kent de taal van de straat. Hij weet hoe je je navigeert in de echte buitenwereld. Veel jonge mannen willen zich meten aan andere jongens. Grenzen opzoeken. Je piemel vergelijken, en opscheppen over hoe ver je durft te gaan met een meisje. Vaak zijn veel jonge jongens zich totaal niet bewust van de risico’s. De negatieve spiraal van de buurt wordt in stand gehouden door de jonge moeders met afwezige vaders die niet weten hoe ze moeten reageren op hun eigen keuzes omdat ze nooit hebben geleerd dat hun acties consequenties hebben die ze dienen te dragen. 

“Any fool with a dick can make a baby, but only a real man can raise his children.” ~ Furious Styles, Boyz n the Hood

Furious heeft een hoger doel en blijft voor zijn community in de ghetto. Hij is ook niet bang om zijn zoon hier op te voeden, hij wil juist dat zijn zoon dit leven ziet, omdat het in zijn bloed zit. Toch doet hij als vader er alles aan om zijn zoon een andere toekomst te geven dan de meeste van zijn buurtgenoten. Hij leeft niet voor zichzelf, hij is de held (die vaak nog in het middelpunt van de belangstelling wilt staan) ontstegen en een leider van zijn buurt geworden. Hij heeft contact met de heilige graal en heeft daar net als Percival, keihard voor gewerkt. Jordan Peterson schrijft veel over het belang van regels en grenzen die een vader moet stellen, en Furious is een vader met flink wat regels. Het brengt structuur aan in het leven van een kind. Ons psyche is als kind vaak nog te chaotisch, verbonden met de oerstof (pure chaos). Het is chaos in de ghetto. Furious brengt orde en structuur. Dit is een van de taken van vaderschap en van de koning. In alle culturen zien we dat een van de belangrijkste taken van een koning altijd is geweest om orde en structuur aan te brengen. 

Veel moeders voelen zich verantwoordelijk om hun zoons te leren hoe ze een man moeten zijn, ik zou ze aanbevelen om hulp in te schakelen als de vader afwezig is en de vader aan te geven hoe belangrijk zijn bijdrage is. Er dient ook ruimte gemaakt te worden voor de vader. Soms is er een emotioneel afhankelijke moeder die het kind verstikkend opvoed. De man moet zijn ballen bij elkaar rapen en strijden voor voogdij, en betrokkenheid. De ouders dienen intelligent samen te werken ook na een echtscheiding. Het is bijv. het beste voor een kind dat de ouders niet verder dan 15 min. van elkaar af wonen. Zo kan het kind zijn eigen leven leiden en beide ouders zien wanneer het wilt. Soms is het natuurlijk niet mogelijk om de zoon in contact te laten zijn met zijn vader. Dan is het wel belangrijk dat er genoeg masculiene mentoren en rolmodellen zijn in het leven van de jongen.

In 1990, leefde 1 op de drie kinderen in Amerika niet bij hun vader (60%) in de zwarte communities. 50% van deze kinderen zag hun vader 1 of twee keer per jaar, of helemaal niet. In Nederland leven 23% van alle minderjarige kinderen in een eenoudergezin. Als een vader vroeg het contact verbreekt met zijn kinderen is de kans nihil dat hij het contact weer oppakt. Dit zal wellicht te maken hebben met schaamte en het veelbesproken stilzwijgen wat vaders overerven van hun eigen vaders. Furious geeft het goede voorbeeld van een vader die het aangaat met zijn zoon. Zijn eigen roots niet wegstopt in de schaduw maar er mee omgaat. Hij laat zien wat de kracht en impact is van betrokken vaderschap. Benieuwd hoe het afloopt met Tre en zijn vader? Bekijk de film dan. Veel plezier!

Afbeelding: Furious met zijn buurjongens, Boyz N The Hood (1991)

Vorige
Vorige

De waarde van het stellen van vragen aan jezelf

Volgende
Volgende

Een prachtige visie