Een prachtige visie

Een prachtige visie leidt tot een prachtig leven

Heb jij helder waar je je naartoe beweegt? En waarom? En hoe je dat doet?

Doe je dat met plezier, openheid, of vanuit wilskracht? Voor wie doe jij dat?

In deze oefening nodigen we je uit om een eigen personal mission statement te maken.

Dit is een omschrijving van jouw visie voor je eigen leven. Jouw unieke pad. Waar jij heen gaat en welk leven je creëert waar jij echt van aangaat.

Als man zijn we vaak gewend om praktisch te denken. Logisch.

Groot dromen of fantaseren doen we vaak minder. Durf jij te fantaseren en groot te dromen?

Deze oefening gebruikt een techniek ontwikkelt door Carl Jung (actieve imaginatie). Een visualisatietechniek om via je eigen voorstellingsvermogen in contact te treden tot je onbewuste. In het onbewuste huist namelijk een creatief potentieel. Een leven dat geleefd wilt worden vanuit bezieling.

Door middel van het lichaam, de geest en de buitenwereld met elkaar te verbinden ontwikkelen wij een systeem dat uiteindelijk leidt tot een prachtig leven.

Wanneer jij jouw prachtige visie kunt voorstellen kun jij er naar toe bewegen. Een leven dat het waard is om geleefd te worden. Met deze oefening geven we je een eerste aanzet.


Stephen Covey schreef een boek over 'effectieve mensen'. Mensen die in staat waren hun dromen te verwezenlijken. Hij kwam tot deze conclusie. Waar je wilt eindigen is waar je moet beginnen. Daarom visualiseren we in ons programma wat we willen achterlaten als mannen. Wat is ons nalatenschap?

Sluit je ogen eens voor 5 minuten en stel jezelf de volgende twee vragen:

1. Wat roept jou, wat vind jij mooi, wat trekt je aan? Misschien zijn dat mooie vrouwen of een bepaalde auto? Wellicht vind jij dans mooi of een Oosterse vechtkunst. De jungle of de bergen of een mooie stad en architectuur.

2. Wat vind je lelijk? Misschien is dat een industrieterrein, een kantoorgebouw met TL-verlichting, of een drukke straat met veel winkels. Een verlaten stad of een bruisend Bangkok?

Je merkt misschien al aan je lichaam dat dit verschillende sensaties oproept. Dit is belangrijke informatie. Je lichaam geeft je feedback. Door interactie te hebben met deze beelden of met de buitenwereld krijg je feedback en op deze manier ontvang jij je informatie voor jouw visie.

Een purpose of missie komt niet alleen van binnenuit. Het komt van binnen én van buiten. Het komt via de feedback loop van jou interactie met de wereld en anderen. Daarom is een mannengroep een ideale omgeving om aan jezelf en je eigen visie te werken. Je krijgt feedback van 3 mentoren en een groep gelijkgestemde mannen.

Wat jij als prachtig ervaart, roept jou in het leven. Waar je lichaam van open gaat. Wellicht ervaar je meer ruimte. Het lichaam wilt zich verbinden aan de buitenwereld. Dit is persoonlijk en bepaalt jouw unieke pad.

Dingen die wij afschuwelijk vinden zorgen ervoor dat het lichaam op slot gaat. Het trekt zich steeds verder terug van het leven. Zo ontstaat een depressie. We gaan nergens meer van aan omdat we op slot zitten.

Een prachtig leven voorstellen

Stel je nu eens een leven voor waar jij van aangaat. Denk er niet teveel bij na maar laat de beelden spontaan te voorschijn komen. Sluit je ogen en geef het in ieder geval 5 min. Schrijf op wat je hebt gezien. Ook al waren het maar vage beelden. Doe deze oefening vaker als je het lastig vindt om beelden te zien. Waarschijnlijk is het deel van je psyche niet gewend om geactiveerd te worden. Geef het wat tijd.

Je dromen kunnen ook helpen bij jouw prachtige visie. Soms geven dromen je informatie over wat je zou moeten willen vermijden of juist nastreven.

Wanneer je je eigen visualisatie skills verbetert ga je vaak ook beter je dromen onthouden. Schrijf deze ook op.

Het gaat om de reis niet om het eindpunt.

Jouw doelen zullen altijd weer wijzigen. Feedback stopt niet. Waarschijnlijk zul je nooit klaar zijn en is het altijd in beweging. Perfectie is dus een illusie. Laat dat los. Een einddoel is vaak ook weer een beginpunt. Bedenk HOE je richting je prachtige visie beweegt. Hoe je dit wilt doen is namelijk net zo belangrijk.

Zie je jezelf in een gemeenschap voor je? In de stad waar je woont? Heb je dieren om je heen of een groot gezin? Wellicht ben je alleen in de natuur. Wat is belangrijk in deze omgeving, welke waarden zie je terug? Je kunt zelfs in de voorstelling contact maken met personen die je ziet. Wat hebben zij jou te vertellen?

Check in met de verschillende rollen die je hebt in je leven en schrijf in eerste instantie op wat je wilt vermijden in deze rol. Schrijf daarna op wat je wilt nastreven:

Bijv. in een liefdesrelatie:

Vermijden: Ik zou niet mijn eigen pijn, angst en twijfel overbrengen op mijn partner

Nastreven: Ik wil een goede luisteraar zijn

Of in je werk:

Vermijden: Geen collega die de competitie aangaat met andere

Nastreven: Mijn kennis overgeven aan andere zonder daar wat voor terug te verwachten

Check ook in voor andere rollen zoals bijv. therapeut, je rol als vriend, zoon, vader.

Hoe zou je niet herrinerd willen worden?

Hoe zou je wel herrinerd willen worden?

Binnen ons programma gaan we hier dieper mee aan de slag. We kijken naar binnen én gebruiken de feedback van de groep om helderheid te krijgen over onze visie.

Je gaat met andere mannen praten over je doelen.

Voel na het schrijven van deze doelen goed je lichaam, check in met jezelf.

Wat zijn de reacties van je lichaam? Ga je hier echt van aan? Of komen deze doelen misschien van iemand anders, van de maatschappij of je ouders? Alleen als je via je lichaam hier een duidelijke YES voelt, dan is het waarschijnlijk echt een authentieke wens.

De verschillende rollen vragen verschillende dingen van ons. Maar over het algemeen is er een overkoepelende visie.

Des te beter we in leren voelen en checken wat ons aantrekt, wat we als prachtig ervaren, des te beter kunnen we ons oriënteren en richting onze visie bewegen.

Voorbeeld van Tijmen

Iemand die leiding neemt over zijn leven, een aanwezige vader, liefdevolle partner, kwetsbaar en open, eerlijk en integer. Iemand waarvan mensen zouden zeggen dat ik goed kan luisteren. Een man met een visie. Iemand die zorg draagt voor zichzelf en zijn omgeving. Mensen helpt groeien. Authentiek. Een eerlijke en dappere man.

Dit kun je zien als mijn persoonlijke missie omschrijving en kan overkoepelend zijn voor mijn totale leven. Je kunt dit verder specificeren in verschillende rollen in je leven. 

De dagelijkse check-in

Door middel van een dagelijkse in-check verzamelen we informatie over onze situatie. We leren luisteren naar ons lichaam en de signalen. Hoe zit ik er bij? Hoe staat het met mijn prachtige visie? Is er iets verandert? Vraagt er iets anders om aandacht? Des te meer we oefenen om te luisteren naar onze feedback des te helderder onze visie wordt. Dit is een zeer simpele maar uiterst effectieve dagelijkse oefening om dichterbij jouw prachtige visie te komen.

Een wekelijkse afspraak met jezelf

Om terug te kijken op je week en vooruit te kijken naar de aankomende week is een half uur blokken in je agenda een goed idee. Neem even de tijd om iets langer in te checken wat op papier te zetten. Bijv. op zondagmiddag een half uur. Bepaal een haalbare stap richting jouw visie. Dit kan betekenen dat je een uur gaat wandelen in het bos, of een open gesprek inplanned met je geliefde bijv. In welke rol dien jij te investeren om uiteindelijk bij jouw prachtige visie te komen? En wat vraagt de buitenwereld op dit moment van jou?

Mensen die doelen bereiken hebben:

1. Goede doelen gesteld die het ook echt waard zijn om na te streven (prachtige visie) en die ze zich kunnen voorstellen

2. Duidelijk waar ze nu staan ten op zichte van het doel (eerlijk inchecken)

3. Een goed systeem van constante feedback (lichaam en omgeving, vrienden, mannengroep)

Het voorkomen van spijt

Wat zijn de dingen waar mensen het meeste spijt van hebben op late leeftijd? 

  • Ik heb mezelf onvoldoende toegestaan om gelukkig te zijn

  • Ik heb teveel en te hard gewerkt

  • Ik had meer willen investeren in relaties en vriendschappen

  • Ik heb mezelf niet helemaal geuit en eerlijk getoond aan de wereld

  • Ik ben niet trouw aan mezelf gebleven

Wat zou jij het meest vervelende scenario vinden? Waar zou jij spijt van hebben?
Wat moet je doen om dit te voorkomen?
Keuzes maken is vaak lastig, het is immers zo dat met iedere keuze die we maken we een heleboel potentie moeten oppofferen.
Wellicht helpt deze oefening. Vraag jezelf af waar je het meeste spijt van krijgt.
Bijvoorbeeld: Is dat doorgaan met heel hard werken en je niet kwetsbaar opstellen of je openstellen voor een echt intieme relatie.

In ons programma gaan we hier dieper op in. Wil je meer weten? Check dan de pagina.

Vorige
Vorige

Boyz N The Hood - de koning in de praktijk

Volgende
Volgende

7 tips voor een betekenisvol leven