12 regels voor het leven, een remedie tegen chaos.

"A harmless man is not a good man. A good man is a very dangerous man who has that under voluntary control" ~ Jordan Peterson

Volgens Jordan Peterson hebben we net als kreeften een bepaalde hiërarchie.

In ons DNA is voor een deel bepaald welke eigenschappen we bezitten.

Sommige mannen hebben meer ‘geluk’ dan anderen.

Het is voor sommige mannen uitdagender om zichzelf te bevestigen in hun mannelijkheid.

Deze mannen blijven soms hierdoor liever in een fantasiewereld vast zitten. Neverland van Petertje Pan.

Ze hebben een duidelijke opening voor de innerlijke wereld. Net als ik. Mijn verhaal lijkt op dat van hen.

Door middel van mijn eigen therapie en de Jung Academie in Amsterdam kan ik hen gidsen. Ik weet wat de waarde is van mijn fanatasiewereld, maar ook het gevaar om erin te verdwalen.

Dit is een van de redenen waarom wij een plek creëren voor mannen waar de binnenwereld gezien mag worden en waar wij ook met elkaar ervoor zorgen dat we de uitdadingen in de buitenwereld niet uit de weg gaan. Een vol leven is het in harmonie brengen van de binnen- én de buitenwereld.

Wij bieden een veilige plek waar mannen met elkaar kunnen praten over hun dromen en fantasie, hun diepste geheimen en verlangens.

Er is ruimte voor alles. En tegelijk is het belangrijk om te kijken naar hetgeen de persoon echt zal helpen.

Soms is het nodig om een soort van vader te zijn. De leider die ik zelf zo graag had willen hebben in mijn jeugd.

Jordan Peterson schrijft: “Sta rechtop, ruim je kamer op, spreek de waarheid”, om een aantal van zijn regels voor het leven te noemen uit zijn boek: ‘12 rules for life’.

In Jungiaanse psychologie werken we veel met archetypen en complexen. Een soort blauwdrukken die bij je geboorte in je zitten als man. Instincten met een biologisch en spiritueel deel.

Het archetype van de koning bijvoorbeeld brengt structuur en orde in chaos. Het is een man die gegrond is en verantwoordelijkheid neemt. Het is de tegengestelde energie van Peter Pan, die wil vliegen en zich niet wil bekommeneren om de aardse en dagelijkse dingen; de afwas doen, de kinderen naar school brengen en verbinding aangaan met een partner.

Beide energieën (spelen en orde scheppen) hebben hun waarde. De een is niet beter dan de ander. In therapie brengen we de tegenstellingen in harmonie.

Het werkt niet om je als een Koning te gaan gedragen en je innerlijke Peter Pan te onderdrukken.

Hierdoor zal de laatste energie in opstand komen en je gaan saboteren. We dienen alle delen van onszelf te zien, te respecteren en de ruimte te gunnen.

Hoe kun je de verschillende energieën benaderen in jezelf?

Ik doe onder andere ademoefeningen waarbij ik cliënten rechtop laat zitten voor 15 minuten.

Voor sommige mannen is dit erg lastig.

Ze zijn niet gewend om rechtop te zitten. Het rechtop zitten is een teken van zelfverzekerdheid en kan al archetypische energie stimuleren of instincten wakker schudden.

Dit kleine ritueel kan ons in verbinding brengen met de koningsenergie, de energie van Mufasa, de leeuw die rechtop zit op pride rock.

Je mag trots zijn. Deze lichamelijke oefening maakt bepaalde hormonen aan, (testosteron bijvoorbeeld). We zien momenteel een collectieve daling van dit hormoon.

We mogen het archetype van de koning dus meer activeren.

Je kunt in de ochtend wat kung fu oefeningen doen, om het instinctieve, de krijger in jezelf wakker te schudden.

Een staande meditatie zorgt voor gronding, en is een fijne oefening als je voelt dat Peter Pan je psyche overneemt. Je merkt dit bijvoorbeeld doordat je uit het contact gaat met je omgeving.

Vraag jezelf eens af, hoe ziet mijn dag eruit? Soms zie ik op Zoom een rommelige kamer. Sommige jongens komen hun bed nauwelijks uit.

Heb je contact met de buitenwereld? Of verlies je je in de wereld van social media, reddit groepen, online gaming en YouTube filmpjes?

Je kunt in je eigen verhaal vast blijven zitten. Het verhaal dat jij anders bent. SPECIAAL. Je bent niet speciaal, je bent uniek.

De buitenwereld staat symbool voor het mannelijke, je slaapkamer met de gordijnen dicht zodat je beter kunt gamen staat symbool voor het vrouwelijke.

Jouw slaapkamer waar je spelletjes speelt of YouTube filmpjes kijkt is als een veilige baarmoeder. Alleen dit keer moet je jezelf geboren laten worden als man. Je moeder kan dit niet voor je doen.

Het buitenlicht staat symbool voor de vader en voor bewustzijn. In de film de Lion King zien we dat zodra Mufasa, Simba toont aan het volk de zon begint te schijnen en pride rock in het licht staat. Dit is een archetypisch symbool.

In de Egyptische mythologie was het de God Horus die verbonden werd met de zon. Hij liet de zon opkomen en ondergaan. Dit staat voor de geboorte van een nieuwe dag en bewustzijn vanuit de donkere nacht. De zon is de vader, de maan is de moeder.

Vermijd je het daglicht? Dan vermijd je het contact met de vader en de koning in jezelf.

Het volwassen mannelijke is je angsten onder ogen zien. Wij helpen je daar graag bij.

Ik vraag: ben je al buiten geweest? Er is nauwelijks contact met het licht.

De huid ontvangt geen zonnestralen. De voeten voelen geen gras. De meeste mannen zijn nauwelijks in hun lichaam.

Lichaamsgerichte oefeningen zijn belangrijk om te voelen waar onze angst zit en wat ons tegenhoudt om ons te ontwikkelen.

We zien dat veel mannen uit angst ambities naast zich neerleggen. De koning is zelfverzekerd en heeft ambitie.

In de termen van de psychologie van Carl Jung zeggen we dat er een goede ego-zelf as is opgebouwd. We hebben contact met onze instincten en ze voeden ons om ons ware zelf te realiseren.

Als we deze ambitie echter negeren dan worden we overgenomen door de energie die aan potentie in ons psyche en onbewuste ligt.

Deze energie wil namelijk dat jij je ontwikkelt.

Je kunt dus kiezen om door deze energie gevoed te worden of dat je door deze energie geconsumeerd wordt.

“Pick your poison”, zegt Jordan Peterson vaak.

Het zal altijd een uitdaging zijn; of je kiest om je te ontwikkelen of je kiest om niks te doen. Beide zijn pijnlijk en kosten een prijs.

We worden overgenomen door het Zelf in plaats dat het ons voedt. Het Zelf is de verzameling van archetypen en het collectief onbewuste.

De ego-zelf as geeft aan dat wij een sterk ego moeten bouwen door bewustzijn, zodat we onze instincten kunnen temmen en inzetten voor een rijk leven.

We moeten onze instincten temmen omdat ze ons anders overnemen, een voorbeeld is een verslaving.

Dionysus (Griekse god van initiatie, wijn en rituelen) wordt afgebeeld met dieren en staat in contact met de dierenwereld, het instinctieve.

Zo’n archetype kan kwaad en goed doen. Voor het Zelf is er geen onderscheid tussen goed en kwaad. Dionysus is ook chaos, terwijl de koning orde brengt.
Er moet weer een harmonie worden gebracht tussen de twee.

We dienen ons niet af te zetten tegen de energie van de koning. Macht is niet iets wat we zouden moeten afzweren net als geld.

Wanneer we dit wel doen dan zullen we ervaren dat ons psyche een chaos is. Depressie en verslavingen liggen op de loer.

Vorige
Vorige

Het verschil tussen cognitieve en psychodynamische therapie

Volgende
Volgende

7 tips om je dromen te onthouden