Wat is lichaamsgerichte therapie?

Lichaamsgerichte therapie is een vorm van psychotherapie die zich richt op het verkennen en behandelen van psychologische problemen door middel van het lichaam. Dit type therapie erkent dat psychologische problemen zich kunnen manifesteren in het lichaam en dat lichamelijke gewaarwordingen en sensaties kunnen worden gebruikt om de emotionele en psychologische toestand van een persoon te begrijpen en te verbeteren.

Er zijn verschillende soorten lichaamsgerichte therapieën, waaronder:

  1. Somatic Experiencing (SE): Dit is een therapeutische benadering die gericht is op het verminderen van de effecten van traumatische ervaringen op het lichaam en de geest. De therapeut helpt de cliënt om zich bewust te worden van lichamelijke sensaties en emoties die worden geassocieerd met het trauma, en leert hen technieken om deze sensaties te reguleren en te integreren.

  2. Bio-energetica: Dit is een therapeutische benadering die gericht is op het vrijmaken van emotionele blokkades in het lichaam. De therapeut helpt de cliënt om zich bewust te worden van spanningen en sensaties in het lichaam, en leert hen technieken om deze spanningen los te laten.

  3. Sensorimotor psychotherapie: Dit is een therapeutische benadering die gericht is op het verkennen van de relatie tussen lichaam en geest. De therapeut helpt de cliënt om zich bewust te worden van lichaamssensaties en emoties die geassocieerd worden met moeilijke herinneringen of ervaringen, en leert hen technieken om deze sensaties te reguleren en te integreren.

  4. Integratieve lichaamsgerichte therapie: Dit is een benadering die elementen van verschillende lichaamsgerichte therapieën combineert om een holistische aanpak te bieden. De therapeut helpt de cliënt om zich bewust te worden van lichamelijke gewaarwordingen, emoties en gedachten, en leert hen technieken om deze te integreren en te gebruiken om hun psychologische welzijn te verbeteren.

Het is belangrijk om te benadrukken dat lichaamsgerichte therapieën niet geschikt zijn voor alle soorten psychologische problemen en dat het belangrijk is om met een gekwalificeerde therapeut te werken om te bepalen welke therapie het meest geschikt is voor een individuele cliënt.

Vorige
Vorige

5 stappen tot meer zelfkennis en zelfrespect

Volgende
Volgende

Reichiaans Lichaamswerk?