5 stappen tot meer zelfkennis en zelfrespect

Als man dien je niet beschikbaar te zijn! Wat? We dienen toch juist beschikbaar te zijn? Aanwezig en bereidwillig om onze gezinnen, communities en partners te steunen? 

Een bijzondere tegendraadse mening. 

Laten we dit verder ontdekken. Een man is in essentie niet beschikbaar. De man heeft focus, richting en is niet te verleiden. Tegenwoordig zien we veel mannen die zich af laten leiden door mooie halfnaakte vrouwen op social media, het gebruik van porno en het ontmoeten van potentiële partners via dating apps. 

Ik ben daar ook niet onschuldig aan. Maar in gesprekken met mijn coach Steven Somsen krijg ik eerlijke spiegels die ik nodig heb om volwassen te worden, hij geeft me terug: je gedraagt je nog als een kleine jongen. De manier hoe je je laat verleiden en zelf probeert te verleiden. Soms zelfs misleiden. In het contact met vrouwen komt dit duidelijk naar voren. 

Het komt binnen. Het is tijd voor meer zelfkennis en zelfrespect. 

Na een relatie heb ik de neiging om direct weer in contact te treden met nieuwe vrouwen. Waarom kan ik niet zijn met mezelf? Ik ga alleen op reis naar Portugal. Ik voel een stemming, de laatste keer dat ik in Portugal was, was ik met mijn ex. Een ecstatic dance in een prachtig bos. Herrineringen komen terug. Ik laat me verleiden door een stemming en zoek contact met mijn ex. Mijn telefoon zou eigenlijk tijdens dit retreat uit moeten staan. Mijn ex is vatbaar voor mijn stemming, we verleiden elkaar, terwijl we eigenlijk hadden afgesproken geen contact te hebben. Het zijn twee gekwetste kinderen met een wond, en het onvermogen om een relatie te verwerken op een volwassen manier, om het af te sluiten en het proces te eren. 

Stap 1: erken dat je nog een kleine jongen bent op sommige gebieden en onderzoek deze gebieden

Ik heb contact met de mannen op het retreat, ze hebben het vermogen om ruimte voor mij te maken, ik verwerk mijn proces, niet door contact te zoeken met vrouwen of met mijn ex, maar door contact te maken met mijn broeders. Ze geven me duidelijkheid. Ze helpen mij weer tot mezelf te komen, mijn zelfrespect te vinden. Na 3 uur in een zweethut voel ik mijn angsten en kan ik niet anders dan mezelf er volledig aan overgeven, dat voelt bevrijdend, ik durf weer volop te leven. Ik erken en ervaar weer: angsten overwinnen en de confrontatie aangaan is het remedie tegen de verleiding van eenzaamheid en stemmingen. 


Stap 2: breng het in contact, met broeders, een coach of therapeut. Schep helderheid. Confronteer je angsten en ontdek het onbekende. Vind je zelfrespect terug.  Geef niet toe aan de verleidingen of stemmingen. 

Carl Jung noemde deze stemmingen de negatieve anima (het onvolwassen vrouwelijke in de man) en tevens is het, het behoeftige jongetje in ons. Beide zijn onvolwassen delen die we dienen te begrenzen, maar niet te onderdrukken. Het is belangrijk om er contact mee te maken, maar niet om er teveel in mee te gaan. 

Mijn coach Steven zegt: Eenzaamheid ligt dicht bij het één zijn met het leven. Ik vind dit een prachtige zin. “In de eenzaamheid zit iets waar je voor wegloopt” geeft hij aan me terug. Onderzoek het. Een volwassen man, die de actieve mannelijke polariteit belichaamd, is altijd actief op zoek naar het onbekende. Voor mij licht het onbekende (en de angst geeft dat aan) in de eenzaamheid. Wat gebeurt er als ik me niet laat afleiden?


Stap 3: durf eenzaam te zijn, waar je angsten liggen, daar ligt potentie. Potentieel jezelf beter te leren kennen. 
Alleen in een appartement in Lissabon, een onbekende stad, op mijn balkonnetje, in gesprek met Steven, kom ik tot mooie inzichten. De zweethut is voor mij een symbool voor mijn angst. Vorig jaar ging ik er ook in, maar maakte ik het niet af. Ik kreeg paniekaanvallen, het is compleet donker en enorm heet en behoorlijk krap. Ik heb al sinds mijn kindertijd moeite met donkere, drukke en warme plekken. Zo was ik bank voor het circus, liften, drukke restaurants en zelfs tunnels. Ik werd vorig jaar dus symbolisch te vroeg geboren. Als een onvolwassen man verlaat ik de zweethut (symbool voor de baarmoeder) vroegtijdig en voel me zwak. De zweethut is een ritueel voor het loslaten. Je gaat er als een jongetje in en komt er meer volwassen uit. Het is een initiatie ritueel. Ik voelde dat ik terug de baarmoeder in moest gaan dit jaar. Ook al was het het laatste wat ik wilde in mijn hoofd. 

“Ik laat mijn verdedigingen los”, is mijn intentie, ik gooi tabak in het vuur en spreek mijn woorden richting het vuur. In het vuur liggen 36 vulkanische stenen. Deze absoberen de hitte en worden één voor één in de zweethut gelegd. Hierdoor ontstaat een soort van sauna. Er zijn 4 deuren, iedere deur staat voor een bepaalde energie. De windrichting is eraan gekoppeld. De energie van het heilige mannelijke, vrouwelijke, voorouders en het innerlijke kind. Met 18 mannen kruipen we de hut binnen. 

Er wordt gebeden en gezongen. Er wordt gedeeld, vanuit het hart niet vanuit het hoofd. Er wordt geschreeuwd, losgelaten, gehuild, verwerkt en gelachen. Er kan boosheid en frustratie naar boven komen. De hitte roept hetgeen op wat naar boven moet komen (uit de schaduw, het onbewuste). Het gaat door onze verdedigingen heen. We komen een stukje dichter bij ons ware ik. 

Stap 4: gebruik rituelen om jezelf te initiëren tot man. Ontdek wat je moet loslaten. Welk oud gedrag past niet meer. Waarom vertoon je nog bepaald gedrag, als je de levensles al hebt gehad? Dan respecteer je jezelf niet. 

Foto van Sjamaan Luis Miguel Castelo  https://www.instagram.com/lmc.corpo.mente.espirito/ 

Conclusie: Een man dient richting te hebben, purpose en zich niet te laten afleiden. Hierdoor kan hij zich commiteren aan wat belangrijk is. Dat is niet zichzelf maar het Zelf. Zoals Percival vraagt aan de koning, wie dient de graal? Het ego dient het Zelf. Een groter doel. Zodra we daarmee verbonden zijn en ons niet laten afleiden, kunnen we echt dienent zijn. 

Daarvoor dienen we ons innerlijke kind te helen en onze anima te begrenzen. Net als dat we dat in de buitenwereld ook dienen te doen. We blijven de actieve mannelijke polariteit innemen. We geven leiding, inplaats van verleidt te worden. 

Stap 5: houdt richting, blijf nieuwsgierig en ontdek. Blijf contact maken met het Zelf op manieren die bij je passen zodat je echt dienent kan zijn aan jezelf EN anderen. Wanneer je de trekkracht voelt van de verleiding of dat nu drugs zijn of vrouwen, ervaar die trekkracht dan en blijf sterk.

Tip: https://www.volwassen-mannelijkheid.nl/

Steven Somsen biedt zeer betaalbare trajecten aan voor mannen die willen onderzoeken wat het betekent volwassen man te zijn. Mannen die hun mannelijk potentieel willen verkennen: leiderschap, purpose, vechtkracht, creatie, verantwoordelijkheid en commitment. Jouw persoonlijke expressie ervan. Er zijn 10 etappes, elk met een eigen thema, 1 per week (of 1 per 2 a 3 weken). Die opeenvolging zorgt voor een enorm leereffect: we gaan dieper en dieper.

Elke etappe bestaat uit:

een tekst van 4 pagina’s over een aspect van volwassen mannelijkheid zoals leiderschap, conflicten, purpose, relaties, daadkracht enz. vragen die je beantwoordt vanuit je persoonlijke ervaring;

een gerichte coaching-sessie (online of op locatie) van een half uur waarin we deze antwoorden onderzoeken.

De prijs is slechts € 30 per sessie, omdat ik wil dat iedere man die echt geïnteresseerd is dit traject kan volgen. Je kunt al starten met 4 sessies a € 120.

Heb je behoefte aan gelijkgestemde mannen? Wij hebben een open avond in Amsterdam op 12 mei. In juni start ook een nieuw 4-weeks mannenprogramma.

Voel je vrij contact met me op te nemen voor meer informatie. Tijmen@jungiaanse-therapie.nl / 0630974990

Vorige
Vorige

The Gladiator - A Jungian Analysis

Volgende
Volgende

Wat is lichaamsgerichte therapie?