Marion Woodman over de animus

Marion Woodman was een psychoanalyticus en een belangrijke stem in de jungiaanse psychologie. Ze schreef verschillende boeken en gaf lezingen over de archetypische figuren van de psyche, waaronder de animus. De animus wordt in de jungiaanse psychologie gezien als het mannelijke aspect van de psyche bij vrouwen. In deze blog zullen we de visie van Marion Woodman op de animus bespreken en wat vrouwen kunnen doen om deze archetypische figuur in zichzelf te ontwikkelen.

Volgens Woodman is de animus de belichaming van ons mannelijke potentieel als vrouw. Het kan gezien worden als de innerlijke man, of de mannelijke kwaliteiten die we als vrouw kunnen ontwikkelen. Deze kwaliteiten omvatten bijvoorbeeld logica, assertiviteit, rationaliteit en doelgerichtheid. Als deze kwaliteiten niet goed ontwikkeld zijn, kan dat leiden tot een gebrek aan richting, een gebrek aan assertiviteit en een neiging tot afhankelijkheid van anderen.

Echter, als de animus te dominant wordt, kan dat leiden tot een verlies van vrouwelijkheid en een gebrek aan emotionele verbinding met anderen. Woodman benadrukt dat de integratie van de animus niet betekent dat vrouwen hun vrouwelijkheid moeten opgeven, maar eerder dat ze een evenwicht moeten vinden tussen mannelijke en vrouwelijke kwaliteiten.

Om de animus in zichzelf te ontwikkelen, stelt Woodman voor dat vrouwen moeten beginnen met het observeren van hun eigen innerlijke dialoog en het identificeren van de mannelijke kwaliteiten die ze missen of nodig hebben. Dit kan betekenen dat ze zichzelf aanmoedigen om assertiever te zijn, zichzelf te leren verdedigen, doelen te stellen en deze na te streven, of hun rationele denken te ontwikkelen.

Echter, Woodman benadrukt dat dit niet betekent dat vrouwen hun vrouwelijke kwaliteiten moeten onderdrukken. Integendeel, ze moeten zich ook bewust zijn van hun vrouwelijke energie en deze cultiveren. Dit kan betekenen dat ze zichzelf toestaan om kwetsbaar te zijn, te luisteren naar hun intuïtie en hun emoties te uiten.

Een evenwichtige ontwikkeling van de animus kan vrouwen helpen om meer zelfvertrouwen te krijgen, hun eigen potentieel te ontdekken en hun creativiteit en wijsheid te ontplooien. Het kan hen helpen om een ​​meer evenwichtige en vervullende relatie met zichzelf en anderen te ontwikkelen.

In conclusie, de animus is een belangrijke archetypische figuur in de jungiaanse psychologie die vrouwen kan helpen om hun mannelijke kwaliteiten te ontwikkelen en te integreren, zonder hun vrouwelijke kwaliteiten te verliezen. Marion Woodman benadrukte het belang van een evenwichtige ontwikkeling van de animus en het vinden van een balans tussen mannelijke en vrouwelijke energieën. Door bewustzijn te ontwikkelen over onze innerlijke dialoog en onze eigen kwaliteiten te observeren, kunnen we deze archetypische figuur in onszelf ontw

Vorige
Vorige

The Body Keeps the Score

Volgende
Volgende

De inferieure functie (Carl Jung)