Hoe doe je schaduwwerk?

Schaduwwerk is een proces van zelfonderzoek en zelfbewustwording dat gericht is op het verkennen van de delen van onszelf die we vaak verbergen of vermijden. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om schaduwwerk te doen:

  1. Word je bewust van je schaduw: Het eerste wat je moet doen is je bewust worden van de delen van jezelf die je vermijdt of verbergt. Probeer te achterhalen welke emoties, gedachten of gedragingen je ongemakkelijk maken.

  2. Onderzoek je schaduw: Ga dieper in op je schaduw door je af te vragen waar deze vandaan komt en welke overtuigingen erachter zitten. Probeer te begrijpen waarom je deze delen van jezelf vermijdt of verbergt.

  3. Accepteer je schaduw: Het is belangrijk om te accepteren dat deze schaduwkanten een deel van je zijn. Wees niet te hard voor jezelf en veroordeel jezelf niet. Probeer in plaats daarvan liefdevol en begripvol te zijn naar jezelf toe.

  4. Ga de confrontatie aan: Probeer niet langer weg te rennen voor je schaduwkanten, maar ga de confrontatie aan. Erken ze en neem de verantwoordelijkheid voor je emoties en gedragingen.

  5. Werk aan integratie: Probeer je schaduwkanten te integreren in je dagelijkse leven. Dit betekent dat je ze niet langer probeert te vermijden of te verbergen, maar dat je ze op een gezonde en constructieve manier gebruikt.

  6. Blijf reflecteren: Schaduwwerk is een doorlopend proces. Blijf reflecteren op jezelf en blijf werken aan het accepteren en integreren van je schaduwkanten. Dit kan je helpen om meer in contact te komen met jezelf en om te groeien als persoon.

Houd er rekening mee dat schaduwwerk niet gemakkelijk is en dat het tijd en toewijding vergt. Het kan ook nuttig zijn om hulp te zoeken bij een therapeut of coach die gespecialiseerd is in schaduwwerk.

Meer weten? Check onze pagina met gratis schaduwwerk oefeningen.

De schaduw is niet altijk gemakkelijk te onderzoeken. We zijn als mens geneigd om de verhalen die we van onszelf kennen als waarheid te zien, we hebben dus een eenzijdige kijk op dingen. Een therapeut kan je liefdevol en met compassie begeleiden in schaduwwerk.

Een introductiesessie kost slechts € 45,-

Vorige
Vorige

How to work with the Anima Archetype?

Volgende
Volgende

What is ‘parts work’ or IFS