Het Slimme Onbewuste - Ap Dijksterhuis

Ons bewuste denken wordt vaak gezien als het meest belangrijke en krachtige instrument om beslissingen te nemen en problemen op te lossen. Toch is er een groeiende interesse in de rol van het onbewuste denken en handelen in ons leven. In zijn boek "Het slimme onbewuste" beschrijft Ap Dijksterhuis de kracht van het onbewuste en hoe het ons kan helpen om betere beslissingen te nemen.

Dijksterhuis betoogt dat ons onbewuste veel krachtiger is dan we ons vaak realiseren. Veel van onze beslissingen worden onbewust genomen en we zijn ons vaak niet bewust van de factoren die ons gedrag beïnvloeden. Het onbewuste kan ons helpen bij het nemen van beslissingen waarvoor we te veel informatie moeten verwerken. Het onbewuste kan deze informatie verwerken en tot een beslissing komen, zonder dat we ons daarvan bewust zijn.

Een belangrijk onderdeel van ons onbewuste zijn onze emoties. Emoties zijn volgens Dijksterhuis een belangrijk onderdeel van ons onbewuste en spelen een belangrijke rol in ons gedrag en onze beslissingen. Onze emoties kunnen ons helpen om snel en efficiënt beslissingen te nemen, zonder dat we ons daarvan bewust zijn. Door te vertrouwen op onze intuïtie en emoties kunnen we soms betere beslissingen nemen dan wanneer we te veel nadenken.

Onze omgeving heeft ook een grote invloed op ons onbewuste en ons gedrag. Kleine veranderingen in onze omgeving kunnen grote effecten hebben op ons gedrag en onze beslissingen. Het is dus belangrijk om ons bewust te zijn van onze omgeving en hoe deze ons gedrag beïnvloedt.

Maar hoe kunnen we ons onbewuste trainen? Dijksterhuis geeft aan dat we ons onbewuste kunnen trainen door onze intuïtie te ontwikkelen en ons bewust te worden van onze emoties en de invloed van onze omgeving. Door te oefenen met het nemen van beslissingen op basis van onze intuïtie en emoties kunnen we ons onbewuste trainen en beter gebruik maken van deze krachtige bron van informatie.

Ons onbewuste daarentegen zien we als ondergeschikt. Het is niet meer dan een hulpje van het bewustzijn. Freud zag het al als een vergaarbak van ellendige herinneringen en dierlijke driften die door het bewustzijn beteugeld moeten worden.

We plaatsen het bewustzijn op een voetstuk, zien het als de kroon op de evolutie en denken dat het ons onderscheidt van andere dieren: dat het ons verstandig en rationeel maakt, dat het de baas is in ons brein en dat het ons gedrag stuurt.


Het slimme onbewuste laat zien dat deze zienswijze onzinnig is en dat juist het onbewuste allesbepalend is. Ons onbewuste stuurt (met een verwerkingscapaciteit die ongeveer 200.000 keer zo groot is als die van het bewustzijn) ons gedrag, ons denken en onze gevoelens. Ap Dijksterhuis weet op verbluffend heldere wijze duidelijk te maken hoe menselijk gedrag werkt.

Kortom, "Het slimme onbewuste" is een fascinerend boek dat ons uitdaagt om ons bewust te worden van de kracht van ons onbewuste. Door ons bewust te worden van de rol van ons onbewuste in ons leven en door ons onbewuste te trainen, kunnen we betere beslissingen nemen en ons leven verbeteren. Laten we dus niet alleen ons bewuste vertrouwen, maar ook ons gevoel laten spreken.

Vorige
Vorige

A modern approach to working with the Anima & Animus

Volgende
Volgende

Emma Jung and the Anima