Reguliere Therapie vs. Jungiaanse Therapie
We vergelijken hier twee vormen van therapie. De reguliere therapie is de cognitive gedragstherapie die mensen meestal krijgen wanneer ze mentale klachten ervaren. Het is de gouden standaard binnen onze samenleving. Volgens ons is dat onterecht.
Binnen de GGZ is de cognitieve psychotherapie de vaste aanpak. Waarom zou je kiezen voor het één of het ander? Onze vergelijking kan je helpen een keuze te maken.
Cognitieve gedragstherapie is een van de meest toegepaste behandelvormen in Nederland. Het is een kortdurende, gestructureerde therapievorm die op het heden en de toekomst is gericht. Kortdurend is vooral voor verzekeringen erg gunstig, de vaste structuur werkt lang niet voor iedereen en hoewel de Jungiaanse Therapie ook het doel heeft om te zien waar je naar toe wilt bewegen vanuit je ziel, kijken we ook naar de complexen en deze zijn meestal in de kindertijd ontstaan.
Soms is de reguliere therapie heel bruikbaar. Vooral bij het opbouwen van een ego in de eerste fase van je leven en bij een gebrek aan tools om je aan te passen aan de buitenwereld. Maar veelal zien wij dat onze cliënten iets anders zoeken, ook al weten ze nog niet goed wat dat dan is. We keuren de reguliere therapie zeker niet af. We vinden alleen niet dat het de status verdiend van ‘gouden standaard’ en vinden dat er te weinig ruimte is voor het onbewuste.
Reguliere Therapie
Geen erkenning voor het onbewuste, de focus ligt op de cognitie / ratio
Geen garantie op enig gewenst resultaat
De instelling bepaald samen met verzekeringen (bijv. bedrijfsarts)
Geen beleving - vaak saai - reguliere therapie is vaak niet iets waar je naar uit kijkt
De eerste sessie is vaak invullen van formulieren en een formele kennismaking
Vergoedingen maar daardoor ook protocollen en regels
Standaard behandelplan en methode, geen unieke aanpak per individu
Tools om beter met de wereld om te gaan - je aan te passen
Huiswerk en oefeningen om je gedrag onder controle te krijgen
Therapeut is leidend
CGT is niet gebasseerd op de relatie tussen therapeut en client. Terwijl uit onderzoek blijkt dat hierdoor de meeste successen in therapie worden behaald.
Je begint aan een traject met een psycholoog zonder dat je die kent. De drempel om naar een psychool te gaan is vaak hoger.
Diagnoses, labels, vasthouden aan een bepaald beeld en iemand zijn verhaal (ego).
De focus ligt niet op het verbeteren van klachten, ook al is dat niet echt de wens van de client.
Lange wachtlijsten
Vast aantal sessies waarna het een succes is wanneer je minder klachten ervaart.
Veel mensen doen kort na een behandeltraject weer een beroep op reguliere therapie. De therapie is op lange termijn dus minder effectief.
Gericht op het heden en de toekomst. Weinig aandacht voor de kindertijd, waar complexen meestal ontstaan zijn.
Kortdurend (vooral fijn voor verzekeringen)
Jungiaanse Therapie
Alle ruimte voor het onbewuste
100% niet goed geld terug garantie
Jij bent de autoriteit niet een instelling of therapeut
Alles is welkom in het gesprek niks is te gek
In de eerste sessie merk je vaak al direct dat er iets van binnen in beweging komt.
We spreken door deze vorm van therapie het zelfregulerende en helende vermogen aan van lichaam en geest.
Tools om een relatie met jezelf aan te gaan en met moed en plezier je eigen weg te gaan.
Geen vergoeding via de zorgverzekering en daardoor ook vrij om jou unieke weg te gaan.
Client is leidend.
We werken met dromen, verhalen, mythen, sprookjes, symboliek in films en animé bijv.
Ratio, gevoel, intuïtie, emotie en het lichaam werken samen
Een relatie opbouwen tussen therapeut en client.
Laagdrempelige introductie 60 min voor € 45,-
Doel is een rijker, waardevol leven
Problemen worden niet opgelost door er meer over na te denken, we groeien als persoon en leren anders te relateren aan onze ‘problemen’. We groeien er overheen.
Het is leuk, therapie is iets om naar uit te kijken, het is een cadeautje voor jezelf.
Duurzame verbetering en kwaliteit van leven. Onze cliënten ervaren duurzaam een verbetering in de kwaliteit van hun leven.
Sneller progressie. Storytelling, Griekse Mythologie, Sprookjes, Verhalen, reflecterend op films zoals Lord of The Rings. Veel cliënten gaan hier ontzettend van ‘aan’. Dit maakt dat ze veel sneller progressie boeken.
Duurt zolang jij dat wilt. De psyche is heel erg capabel om zelf te weten wanneer het tijd is om zelfstandig verder te gaan.
*Het meest uitgebreide, recente onderzoek naar de effectiviteit van psychodynamische therapie en de verhouding ten opzichte van reguliere cognitieve gedragstherapie is onderzocht door Jonathan Shedler. Lees zijn onderzoek in de volgende paper: ‘The Efficacy of Psychodynamic Psychotherapy’ Jonathan Shedler, PhD University of Colorado Denver. Jungiaanse Therapie valt onder de psychodynamische therapie in dit onderzoek. Wil je hier meer over lezen, dan raad ik je deze blogpost aan.
Hoe is dit voor je om te lezen?
Mocht je hier vragen over hebben kun je ons bereiken via info@jungiaanse-therapie.nl of een introductiegesprek willen inplannen met één van ons dan ben je van harte welkom. De introductiesessie is via Zoom (online videobellen), tenzij je een duidelijke voorkeur hebt voor de praktijk. Plan hieronder direct een gesprek in dat voor jou uitkomt. We ontmoeten je graag. Warme groet, team Percival.
Wat onze cliënten zeggen:
“Mijn therapie bij Percival is anders dan alle andere therapieën die ik ken; dit is therapie met een visie. Ik voel dat ik groei, ergens heen beweeg, ook al weet ik nog niet waar ik uit zal komen. Dat geeft niets, want Sander schept een veilig, respectvol en gelijkwaardig therapieklimaat, waardoor ik mij vol vertrouwen aan dit avontuur kan overgeven.’’
— Cécile, 60 jaar
“Een frisse blik op elementen van mijn psyche is erg waardevol geweest in mijn innerlijk werk. De onderwerpen die naar boven kwamen hebben een grote rol gespeeld in het begrijpen van mijn onbewuste patronen. Het heeft geleidt tot psychologische volwassenwording.”
— Johannes, 26 jaar
Meet the Team
-
Tijmen van der Meer
Jungian Analyst
Gek op Griekse mythologie, QiGong, Storytelling en Symboliek. Favoriete film is Lord of the Rings.
-
Sander Machielsen
Jungian Analyst
Therapeut en schrijver die westerse psychologie met oosterse filosofie combineert. Gefascineerd door Advaita Vedānta. Favoriete verhaal is de Bhagavad Gita.
-
Minne van Woersem
Jungian Analyst
Jungiaans therapeut met een eigen praktijk voor lichaamsgerichte therapie, ademcoaching en massage. Groot fan van het ijskoude water.