Carl Jung ‘Persoonlijkheidstypen’

Carl Jung was een Zwitserse psycholoog en grondlegger van de analytische psychologie. Hij stelde dat er verschillende persoonlijkheidstypen bestaan die gebaseerd zijn op de manier waarop mensen informatie verwerken en hun omgeving ervaren. Hieronder worden de vier belangrijkste persoonlijkheidstypen van Jung beschreven:

  1. Extravert (E) vs. Introvert (I): Extraverte personen zijn gericht op de buitenwereld en halen energie uit sociale interacties en activiteiten. Introverte personen daarentegen zijn meer naar binnen gericht en halen energie uit hun innerlijke wereld en hun gedachten.

  2. Sensing (S) vs. Intuition (N): Mensen met een voorkeur voor sensing richten zich op feitelijke informatie en ervaringen in het hier en nu. Mensen met een voorkeur voor intuïtie richten zich daarentegen op abstracte concepten en hebben een vooruitziende blik.

  3. Thinking (T) vs. Feeling (F): Mensen met een voorkeur voor thinking maken beslissingen op basis van logische analyse en rationele overwegingen. Mensen met een voorkeur voor feeling nemen beslissingen op basis van hun persoonlijke waarden en emoties.

  4. Judging (J) vs. Perceiving (P): Mensen met een voorkeur voor judging hebben de neiging om gestructureerd en georganiseerd te zijn en hebben een sterke behoefte aan controle en zekerheid. Mensen met een voorkeur voor perceiving zijn daarentegen flexibeler en open-minded en houden van spontaniteit en avontuur.

Deze vier dimensies kunnen in combinatie leiden tot zestien verschillende persoonlijkheidstypen, bijvoorbeeld ESFJ, INTP, ENFP, etc. Jung geloofde dat het begrijpen van deze persoonlijkheidstypen mensen kon helpen om meer inzicht te krijgen in zichzelf en anderen.

Vorige
Vorige

Where to start reading Carl Jung?

Volgende
Volgende

Carl Jung’s books